Imbir, wasabi, sos sojowy – o dodatkach do sushi

Zamawiając sushi w japońskiej restauracji, na pewno otrzymałeś danie, wraz z trzyma miseczkami, wypełnionymi marynowanym imbirem, japońskim chrzanem wasabi oraz sosem sojowym. Bardzo często używanie tych dodatków sprawia nie lada trudność. Dowiedz się, jak delektować się nimi, aby wydobyć najlepszy smak sushi.

Dlaczego warto używać dodatków do sushi?

Sushi to prawdziwa sztuka – bardzo ważny jest poprawnie przygotowany ryż oraz najwyższej jakości dodatki, takie jak na przykład awokado czy ogórek. Ze słowem „sushi” kojarzy się głównie ryba. Jednak istnieje doskonała alternatywa tego dania – wegańskie sushi. Jego najlepszą wersję serwuje japońska restauracja Youmiko – https://www.youmiko.pl/restauracja-wege-warszawa, której lokale znajdziesz w aż trzech lokalizacjach w Warszawie. Sushi Masterzy przygotowują doskonałe kompozycje z najlepszych składników. Dodatki, które podawane są do sushi, mają za zadanie podkreślić smak łagodnych składników rolki, nadać im wyrazistości, a przede wszystkim – oczyścić kubki smakowe tak, aby były gotowe na kolejne doznania.

Imbir

Marynowany imbir to podłużne, cienkie plastry korzenia. Zazwyczaj ma on różowy kolor. Nie jest typowym dodatkiem do sushi. To sposób na odświeżenie kubków smakowych – oczyszczone lepiej przyjmują kolejne aromaty. Jest on bardzo istotny, ponieważ jedząc sushi, próbujemy kilka rodzajów. Po każdej rolce weź kawałek korzenia. Nigdy nie łącz marynowanego imbiru z kawałkami sushi. Jedzenie ich jednocześnie skutecznie popsuje doznania smakowe.

Wasabi

Japoński chrzan, czyli zielone wasabi, to zmielona pasta charakteryzująca się bardzo ostrym smakiem. Jeśli chcesz podkreślić charakter potrawy – muśnij ją lekko zieloną pastą. Uważaj, żeby nie przesadzić. Wasabi jest naprawdę ostrym dodatkiem, którego zbyt duża ilość może wywołać nieprzyjemne pieczenie, które będzie połączone z silnym łzawieniem oczu. Nigdy nie używaj jednocześnie sosu sojowego i wasabi! Uważane jest to za duży nietakt, a dodatkowo popsuje Ci smak spożywanych potraw.

Sos sojowy

Sos sojowy jako jedyny z trzech dodatków jest w postaci płynnej. Ma ona ciemnobrązowy kolor i charakteryzuje się bardzo słonym smakiem. Sos sojowy powstaje w procesie moczenia i fermentownia nasion soi. W kulinarnej Japonii czasem używa się go zamiast soli. Nalej odrobinę sosu sojowego do miseczki i delikatnie zanurz w nim kawałki sushi od strony ryby lub warzywa, a nie od ryżu. Jest to bardzo ważne, bo tylko w ten sposób można uzyskać pożądany smak umami.

Sushi to wyjątkowa potrawa, z którą powiązana jest pewna kultura jedzenia. Chodząc do sushi-baru wybieraj miejsca przy barze: obserwowanie sushi-masterów przyrządzających pyszne sushi to doskonała zabawa. Pamiętaj o zasadach spożywania sushi i ciesz się niesamowitym smakiem.